هنگامی که شک و بی اعتمادی میان یک زوج به وجود میآید، بازیابی احساسی که طرفین رابطه، قبل از آن، نسبت به یکدیگر داشتند بسیار دشوار می شود. اثرات شک به همسر میتواند فاجعه بار باشد. اگر بیاعتمادی و شک میان دو یا چند دوست به وجود بیاید، فاصله گرفتن از یکدیگر و حفظ رابطه با وجود فاصله، بسیار آسان خواهد بود، اما اگر این شک نسبت به شریک زندگی به وجود بیاید، مسئله کاملا متفاوت است. از این رو درمان شک به همسر و آموزش اینکه چگونه شکاک نباشیم، برای حفظ زندگی مشترک امری فوق العاده مهم و ضروری محسوب میشود.
فرمول اعتماد متغیرهای زیادی دارد که هنوز بسیاری از آنها کشف نشده است. گاهی اوقات پیش می آید نسبت به فردی که به تازگی با وی آشنا شدهایم، اعتماد کامل داشته باشیم، اما در مقابل ممکن است نتوانیم به همکار خود که سالهای زیادی با او همکار بودهایم، اعتماد کنیم. در دیدگاه اول، به نظر میرسد شک و بیاعتمادی سادهترین راه برای هدایت و محافظت از ما در زندگی خواهد بود. اگر ما غریزه خود برای بقا را دنبال کنیم، به سادگی نسبت به ناشناختهها بیاعتمادیم. عوامل زیادی در زمینه اعتماد وجود دارند که باید در نظر گرفته شوند: احساسات و عواطف، شرایط و انسانهای اطراف ما. اما با وجود این غریزه در انسانها، به منظور حفظ زندگی مشترک، درمان شک به همسر یکی از اساسی ترین اقدامات پس از رخ دادن بی اعتمادی است.
طوفانی که شک به همسر در زندگی ایجاد میکند
انتخاب اینکه به یک نفر اعتماد کنید، نیازمند تلاش بسیاری است. این یک انتخاب آگاهانه است و ما خودمان متعهد میشویم که به فردی اعتماد کنیم. اعتماد به این معنی است که ما احساسات و رفتار خود را در اختیارفرد دیگری قرار میدهیم و به آن شخص اجازه میدهیم که کنترل احساسات و افکار ما را در دست بگیرد. به همین دلیل است که وقتی در اعتماد کردن با شکست مواجه میشویم، بازگشت به شرایط و حال قبلی بسیار دشوار می شود. در اعتماد کردن عوامل بسیاری درگیر هستند، بنابراین احتمال شکست وجود دارد.
اگر همه مشکلات موجود در زندگی زناشویی را در نظر بگیریم، شاید یکی از بزرگترین مشکلات، شک و بیاعتمادی میان زوجین باشد. اگر یکی از افراد فامیل یا دوستان از نظر روحی به ما ضربهای وارد کند، ما آسیب میبینیم و شروع به فاصله گرفتن و دوری مینماییم. بدین ترتیب با اجتناب از هرگونه رابطه صمیمانه و تماس نزدیک شروع خواهیم کرد، تا جایی که سرانجام خودمان را کاملا از نظر عاطفی از فرد مورد نظر دور خواهیم کرد. هنگامی که مارپیچ افکار بد و احساس عدم اعتماد به نفس ما را در بر گیرد، متوقف کردن آن بسیار دشوار خواهد بود. شاید با خواندن مطالب ذکر شده متوجه اهمیت مسئله درمان شک به همسر و اینکه چگونه شکاک نباشیم، شده باشید.
اثرات بیاعتمادی در زندگی و درمان شک به همسر
هر انسانی هنگامی که از جانب اطرافیان خود صدمهای از نظر روحی یا عاطفی میبیند، در ذهن خود یک دلیل برای رفتار آن شخص در نظر میگیرد و به طور ناخودآگاه پیشبینی میکند که دوباره از جانب آن فرد صدمه خواهد دید. به عبارتی تصور میکند که اگر فرد مورد نظر یک بار این کار را انجام داد، مطمئنا در آینده نیز این کار را تکرار خواهد کرد. درجه خیانتی که تجربه میکنیم، روی تصمیمات ما برای ادامه رابطه تاثیرگذار خواهد بود. نباید از این نکته غافل شد که سایه شک روی زندگی قرار گرفته است. در نتیجه از برخورد با آن شخص اجتناب میکنیم، از او دور میشویم و سعی میکنیم فاصله خود را حفظ کنیم. شیوهای را برای زندگی برمیگزینیم که به معنای پایان رابطه خواهد بود، مگر اینکه سعی کنیم با کمک گرفتن از روشهای درمان شکاک بودن، آگاهانه جلوی پایان رابطه را بگیریم، که این هم اصلا کار آسانی نیست. لازم به ذکر است توصیههایی وجود دارد که با انجام آنها میتوان تا قبل از به وجود آمدن فاصله زیاد بین زوجین، اقداماتی در جهت از بین بردن شک به همسر انجام داد.
• مکانی آرام و امن را انتخاب کنید که هر دوی شما در مورد آن توافق دارید.
• زمانی را انتخاب کنید که هر دوی شما به اندازه کافی آمادگی یک مکالمه آرام را داشته باشید.
• با بیان نگرانیها و ترسهای خود مکالمه را آغاز کنید و توضیح دهید که چرا اینگونه احساس میکنید. به او بفهمانید که قصد شما آگاه شدن از برخی مسائل است و هرگز قصد متهم کردن وی را ندارید.
• به طور جدی به آنچه که شریک زندگیتان میگوید گوش دهید.
• به آنچه که از همسر خود شنیدهاید خوب فکر کنید تا گامی در جهت از بین بردن شک به همسر خود بردارید.
• حفظ موضع آرام و لحن صدای مناسب برای جلوگیری از دعوا بسیار حائز اهمیت است.
هر دوی شما باید برای یک صحبت دوستانه و همراه با آرامش آماده باشید تا بتوانید از چیزی که آزارتان میدهد، به راحتی صحبت کنید. بسیار مهم است که به همدیگر بگویید با ارزش ترین فرد زندگی یکدیگر هستید، حتی اگر آن زمان چنین احساسی نداشته باشید. به مشکلات به گونهای نگاه کنید که گویی هر دوی شما در یک تیم هستید و به دنبال برطرف کردن مشکلات تیم خود میباشد.
اگر شواهدی پیدا میکنید که نشان دهندهی خیانت همسرتان است، ابتدا سعی نمایید بر احساسات منفی خود غلبه کنید، سپس قضیه را با یک دوست قابل اعتماد یا یک مشاور مطرح کنید تا مطمئن شوید که اشتباه نمیکنید. دردهای عاطفی میتوانند پایان دهنده زندگی نباشند، به شرطی که بتوانید با درمان شک به همسر، آنها را مدیریت کنید. زوجهای زیادی بودهاند که پس خیانت باز هم تصمیم گرفتهاند در کنار یکدیگر به زندگی ادامه دهند. این زوجها با کمک پزشک و مشاور به منظور برقراری اعتماد دوباره، راههای درمان شکاک بودن را میآموزند و با تلاش در جهت از بین بردن شک به همسر خود، میکوشند تا دوباره زندگی آرامی در کنار یکدیگر تجربه کنند.
پادزهر یا واکسن؟
ارتباط اصلیترین نکته است. بدگمانی و سوءظن ویروسی است که به طور پنهانی در رابطه میان زوجین نفوذ میکند. این ویروس میتواند خفته و ساکت بماند و در غیرمنتظرهترین لحظه منفجر شود. بازسازی رابطهای که دچار بیاعتمادی شده است، بسیار پیچیده خواهد بود. هنگامی که پادزهر برای درمان شک به همسر به به زندگی تزریق شود، ادغام آن با عواطف و احساسات اندکی دشوار خواهد بود، زیرا عوامل زیادی در این مسیر نقش دارند. با این حال درمان شکاک بودن غیر ممکن نیست.
به نظر میرسد که واکسن بهتر از پادزهر است. منظور از این جمله این است که زن و شوهر باید روی نقاط مشترک خود در زندگی تمرکز کنند و قبل از بزرگ شدن هر مشکلی، آن را برطرف نمایند. طبق تحقیقات و موارد مشاهده شده، زوجهای که در رابطه خود فضا و امکانی برای شکایت و گلایه از یکدیگر دارند، روابط سالمتری خواهند داشت. همچنین اثبات شده است، زوجهایی که آینده بهتری برای زندگی مشترک خود پیشبینی میکنند، مسائل به ظاهر بیاهمیت را نادیده نمیگیرند و همواره تلاش میکنند تعادل را در زندگی مشترک خود برقرار کنند.
راه حل های درمان شکاک بودن
همانطور که در بخش قبل مطرح شد، شک و بدگمانی نسبت به شریک زندگی موجب فاصله گرفتن زوجین از یکدیگر و در نهایت پایان زندگی مشترک میشود. برای جلوگیری از این اتفاق ناگوار، بهتر است تکنیکهای لازم برای اینکه بیاموزیم چگونه شکاک نباشیم را مرور کنیم.
1. استفاده از راهبردهای مقابله با شکاک بودن
• مشخص کنید که آیا دچار شکاکی شدهاید یا خیر. شکاکی نتیجه نگرانی بی اساس و بیش از حد در مورد رخ دادن اتفاقی ناگوار است. غالبا فردی که به این حالت دچار شده است، نسبت به شخص یا اشخاصی بدگمان می شود. با علم به این نگرانی بی اساس، میتوانید در راستای درمان شک به همسر گام بردارید.
• آرامش را تمرین کنید. استرس میتواند نقش مهمی در به وجود آمدن شک و بدگمانی داشته باشد. اگر شما هم به دنبال راهی برای درمان شکاک بودن هستید، میتوانید به طور هدفمندانه آرامش را وارد بدن خود نمایید. یک نفس عمیق بکشید یا دعا بخوانید.
• بنویسید. نوشتن یک راه حل مناسب برای غلبه بر شک و بدگمانی است. وقتی که شما احساس آسیب روحی، خیانت یا تحقیر شدن میکنید، میتوانید با نوشتن احساسات خود، افکار خود را مرتب سازی و حل و فصل نمایید. پس همواره به یاد داشته باشید یکی از راههای از بین بردن شک به همسر، مرتب سازی افکارتان است.
• با یک پزشک صحبت کنید. سوءظن و بدگمانی اغلب باعث بیاعتمادی در رابطه میشود. بنابراین باید با درمان شک به همسر، اعتماد را به زندگی خود بازگردانید. از صحبت با روانپزشک شروع کنید. به پزشک خود اطمینان کنید و اطلاعاتی را که نمیتوانید با کسی به اشتراک بگذارید، با او در میان بگذارید. مطمئن باشید که او این اطلاعات را محرمانه نگه میدارد. روانپزشک میتواند به ما در یادگیری اینکه چگونه شکاک نباشیم و تمرین راهکارهای آرامش بخش کمک کند.
2. نوع رابطه خود را تغییر دهید
• برای داشتن یک رابطه صادقانه تلاش کنید. اگر شما در یک رابطه احساس امنیت داشته باشید، مهارتهای ارتباطی خوبی را کسب میکنید. از همسر خود بخواهید بدون طعنه و مستقیم با شما صحبت کند. اگر موردی برای شما نامشخص است، به جای متهم کردن شریک زندگی خود، درباره آن مسئله سوال کنید. به خاطر داشته باشید یکی از تاثیرگذارترین روشهای درمان شک به همسر، این است که هرگز بدون درک کامل مسئله، نتیجهگیری نکنید.
• گذشته را به زمان حال نیاورید. از به کار بردن زمان گذشته در زمان حال خودداری نمایید. ممکن است در گذشته به شما خیانت شده باشد، اجازه ندهید ترس از تکرار شدن گذشته باعث ایجاد شک و بدگمانی شود. زندگی کردن در گذشته روش مناسبی برای هدایت رفتارهای حال و آینده شما نیست. از تجربیات گذشته خود عبرت بگیرید، اما اجازه ندهید مانند وزنهای شما را پایین بکشد. پس همواره به خاطر داشته باشید برای از بین بردن شک به همسر، از مقایسه زندگی خود در حال حاضر، با اتفاقاتی که در گذشه رخ داده است، اجتناب کنید.
3. افکار خود را بهبود دهید
• منطقی فکر کنید. قبل از هر واکنش یا صحبتی، از عقل و منطق خود استفاده کنید و پاسخهای احساسی را کاهش دهید. اگر چیزی راجع به موقعیت خاصی نمیدانید، از فرض کردن خودداری کنید. با هدف داشتن یک رویداد آرام و منطقی، قبل از تصمیم گیری سوال کنید و قبل از نتیجه گیری توضیحات و شواهد را بررسی کنید.
• خوش بین باشید و در انتظار اتفاقات مثبت بمانید. به جای اینکه انتظار داشته باشید همسرتان شما را رها کند یا آسیبی به شما برساند، انتظار داشته باشید که اتفاقات دلپذیری سر راه شما قرار گیرند. به دنبال افرادی باشید که بتوانید خوش بینی را از آنان بیاموزید و با آنها رشد کنید.
با گفتن همه این موارد، همواره به خاطر داشته باشد در سختترین شرایط زندگی هم امید وجود دارد. امیدواریم با دانستن اثرات مخرب بدگمانی در زندگی مشترک و راه حلهای مطرح شده برای مقابله با آن، گامی در جهت از بین بردن شک به همسر برداشته شود.
Responses