12 راه‌کار ساده و کاربردی برای افزایش مهارت در زندگی

۱۲ راه برای افزایش مهارت های خود در زندگی

درباره مهارت‌های زندگی چقدر اطلاعات دارید؟ به نظرتان برای پیدا کردن مهارت در زندگی چه تدابیری را باید در نظر بگیریم؟ شاید وقتی صحبت از مهارت می‌شود، به این فکر کنید که باید روز و شب، کارهای سخت و طاقت‌فرسا انجام بدهید تا در زندگی کردن مهارت پیدا کنید. اما حقیقت ساده‌تر از این‌ها است. تنها چیزی که برای داشتن زندگی بهتر باید به آن تن بدهیم، اضافه کردن عادات و مهارت‌های کوچکی است که در کنار هم زندگی روزمره‌مان را به‌مرور دستخوش تغییر می‌کنند. مهدی آریافر هستم متخصص بهبود روابط همسران و در این مطلب می‌خواهم کمی در رابطه با راه‌های افزایش مهارت در زندگی با شما صحبت کنم. همراه من باشید.

  • پیدا کردن مهارت در زندگی با تبدیل شدن به شنونده‌ای خوب
  • افزایش مهارت در زندگی با داشتن حساب‌وکتاب مالی مشخص
  • افزایش مهارت در زندگی با داشتن علایق مختلف
  • پیدا کردن مهارت در زندگی با مدیریت زمان
  • خوش‌صحبت بودن، عامل مهم دیگری برای پیدا کردن مهارت در زندگی
  • سعی کنید تغذیه‌ی سالم داشته باشید
  • پیدا کردن مهارت در زندگی با آشنایی با آدم‌های جدید
  • ورزش کردن طی روندی منظم را فراموش نکنید
  • کار کردن بر روی مهارت‌های مدیریتی و هدایت دیگران
  • داشتن رفتاری مؤدبانه و محترمانه با مردم
  • برای کمک کردن به دیگران منتظر نباشیم تا ازما درخواست کنند
  • در فکر کردن راجع به مسائل زندگی شخصی به فرد دیگری وابسته نباشید

12 راه‌کار ساده و کاربردی برای افزایش مهارت در زندگی

۱. پیدا کردن مهارت در زندگی با تبدیل شدن به شنونده‌ای خوب

تبدیل شدن به شنونده‌ای بهتر، یکی از مهم‌ترین مهارت های زندگی و از این حیث حائز اهمیت است که راجع به محیط اطراف و دیگران اطلاعات ارزشمندی پیدا می‌کنیم. به بیان بهتر، درک و شناخت‌مان از محیط اطراف و دیگران بیشتر می‌شود. به‌علاوه، وقتی به صحبت‌های دیگران خوب گوش می‌دهیم، این پیام را به آن‌ها منتقل می‌کنیم که برای‌شان ارزش و اهمیت قائل هستیم. آن‌ها هم در پاسخ بیشتر به ما توجه می‌کنند و ارتباط نزدیک‌تر و صمیمی‌تری برقرار می‌کنند. احساس راحتی بیشتری خواهند کرد و راجع به موضوعاتی که کمتر مجال گفتنش را پیدا می‌کنند، با ما صحبت می‌کنند. تبدیل شدن به شنونده‌ای خوب برای افزایش مهارت در زندگی مهم و حیاتی است و با این ویژگی شخصیتی می‌توانیم درک بهتر و عمیق‌تری نسبت به دیگران پیدا کنیم.

۲. افزایش مهارت در زندگی با داشتن حساب‌وکتاب مالی مشخص

داشتن نظم و برنامه برای سرمایه‌ای که در اختیار داریم، از مهم‌ترین مهارت های زندگی است. اگر نتوانیم در این امر موفق باشیم، احتمالا آخر ماه که برسد به مشکل بر می‌خوریم. شاید مجبور شویم از دیگران پول قرض بگیریم. از سوی دیگر اگر به‌اندازه خرج کنیم و برای درآمدمان برنامه‌ریزی داشته باشیم، به اهداف مالی‌مان می‌رسیم و برای گذران زندگی به دیگران وابسته نخواهیم بود.

پیش از هر چیز بهتر است ضروری‌ترین نیازهای روزمره‌مان را جایی یادداشت کنیم و هر ماه، هزینه‌ی لازم برای آن‌ها را کنار بگذاریم؛ چای، برنج و دیگر اقلام ضروری. بخشی از درآمد ماهانه هم باید پس‌انداز شود. می‌توانید با استفاده از برنامه‌هایی مثل اِکسل یا دیگر اپلیکیشن‌های موجود برای برنامه‌ریزی مالی کمک بگیرید. این نکته را هم در نظر داشته باشید که نباید بیش از آنچه درمی‌آورید خرج کنید. داشتن استقلال مالی نقش مهمی در افزایش مهارت در زندگی دارد؛ اگر به دیگران وابستگی داشته باشیم، پیشرفت‌مان محدود می‌شود.

۳. افزایش مهارت در زندگی با داشتن علایق مختلف

گسترده کردن طیف فعالیت‌هایی که در اوقات فراغت انجام می‌دهیم برای پیدا کردن مهارت در زندگی و سلامت ذهنی کاربردی و مفید است. این علایق جدید باعث شادابی و نشاط بیشتر می‌شوند و کاری می‌کنند تا در نظر دیگران جذاب‌تر جلوه کنیم؛ چراکه هر بار آن‌ها را می‌بینیم، موضوع و صحبت‌های جدیدی برای مطرح کردن داریم.

در کنار این مسائل، داشتن طیف گسترده‌تری از علایق از این حیث در شمار مهم‌ترین مهارت های زندگی قرار می‌گیرد که اعتماد به نفس بیشتری به ما می‌دهد. علایق جدید برای‌مان بهانه‌ای می‌شوند تا با آدم‌های جدید آشنا شویم و دیدگاه‌ها و عقایدمان را با آن‌ها در میان بگذاریم. برای این کار کمی باید خلاقیت داشته باشیم و از محدوده‌هایی که برای خودمان در نظر گرفته‌ایم، پا را فراتر بگذاریم.

۴. پیدا کردن مهارت در زندگی با مدیریت زمان

پیدا کردن مهارت در زندگی با مدیریت زمان

مدیریت کردن زمان و داشتن برنامه‌ریزی برای آن عامل مهم و ضروری دیگری برای افزایش مهارت در زندگی است. هر کدام از ما، بسته به میزان خواب شبانه چند ساعت محدود در طول روز فرصت داریم. بنابراین بهتر است از این زمان بهترین استفاده را داشته باشیم و آن را صرف کارهای بیهوده نکنیم. می‌توانیم برای هر هفته به‌طور جداگانه برنامه‌ریزی کنیم. اول از همه زمان لازم برای کارها و پروژه‌های ضروری‌مان را یادداشت می‌کنیم و بعد از آن، برای زمان باقی‌مانده و گذراندن اوقات فراغت برنامه‌ریزی می‌کنیم.

پیشرفت تکنولوژی این کار را برای‌مان ساده‌تر کرده است و اگر صلاح بدانید، می‌توانید از امکاناتی نظیر گوگل کلندر برای این کار استفاده کنید. بهتر است برای کارها و وظایف مهم یادآور قرار بدهید و موعدی را مشخص کنید که تا فرا رسیدن آن باید کار را به پایان رسانده باشید. صبح‌ها هم هر چه زودتر بتوانید از رختخواب بیرون بزنید بهتر است و بیشتر شدن ساعات مفید بیداری در طول روز باعث افزایش بهره‌وری خواهد شد.

۵. خوش‌صحبت بودن، عامل مهم دیگری برای پیدا کردن مهارت در زندگی

بهتر است از علایق و سرگرمی‌هایی که دنبال می‌کنیم شناخت بهتر و بیشتری داشته باشیم. در این صورت با اعتماد به نفس بیشتری راجع بهشان صحبت خواهیم کرد. هر چه راجع به کار و دیگر مسائل هم دانش بیشتری داشته باشیم، صحبت کردن راجع به جنبه‌های مختلف زندگی با دیگران برای‌مان ساده‌تر و لذت‌بخش‌تر خواهد شد. البته همه چیز محدود به دانش نمی‌شود و اگر واقعا قصد داشته باشیم دیگران به حرف‌های‌مان گوش کنند، باید کمی با مهارت‌های سخنوری آشنا باشیم و با انرژی صحبت کنیم. با شریک شدن افکار و عقایدمان با دیگران نقطه‌نظرهای آن‌ها را هم راجع به آنچه فکر می‌کنیم خواهیم شنید و به این صورت درک و شناخت بهتری از زندگی و نقاط ضعف و قوت خود پیدا می‌کنیم. این مسئله برای‌مان به منزله‌ی افزایش مهارت در زندگی خواهد بود.

۶. سعی کنید تغذیه‌ی سالم داشته باشید!

سعی کنید تغذیه‌ی سالم داشته باشید!

یکی دیگر از جنبه‌های مهم مهارت در زندگی خورد و خوراک و تغذیه‌مان است که باید تا جای امکان سالم باشد. حتما در رژیم غذایی روزانه استفاده از خوراکی‌های سالم و مفیدی نظیر میوه، سبزیجات، حبوبات و … را توصیه می‌کنم. در کنار این مسئله، بهتر است از پرخوری هم اجتناب کنیم و برای هر وعده‌ی غذایی، میزان مشخصی را از قبل در نظر گرفته باشیم. اگر در خانه کنار خانواده زندگی می‌کنید و از حیث انتخاب غذا دست‌تان بسته است، از والدین‌تان بخواهید حداقل دو روز یک‌بار وعده‌ای از سبزیجات برای اعضای خانواده تهیه کنند. اگر هم بتوانید خودتان الگوی دیگران باشید و این وظیفه را به عهده بگیرید که عالی است.

سعی کنید سالم‌ترین مواد خوراکی را برای وعده‌ی ناهار کنار بگذارید و تا جای امکان از روغن و سرخ کردن مواد خوراکی پرهیز کنید. داشتن تغذیه‌ی سالم از این حیث در شمار مهم‌ترین مهارت های زندگی قرار می‌گیرد که با سلامتی‌مان سروکار دارد. خوردن غذای ناسالم ممکن است سلامتی‌مان را به خطر بیندازد و به‌دنبال آن بهره‌وری و دیگر جنبه‌های زندگی‌مان تحت‌تأثیر قرار بگیرد.

این را هم در نظر بگیرید که بد نیست اگر تا حد مشخصی در آشپزی کردن مهارت پیدا کنید. اگر خودتان آشپزی کنید، علاوه بر اینکه کنترل بیشتری روی مواد اولیه و سلامت غذا خواهید داشت، از خوردن غذا در رستوران‌ها و فست‌فودها بی‌نیاز می‌شوید که هم برای سلامتی بهتر است و هم از لحاظ اقتصادی به‌صرفه‌تر است.

۷. پیدا کردن مهارت در زندگی با آشنایی با آدم‌های جدید

پیدا کردن مهارت در زندگی با آشنایی با آدم‌های جدید

سعی کنید همیشه خودتان را برای آشنا شدن با آدم‌های جدید به چالش بکشید و از گوشه‌گیری و انزوا دوری کنید. هر آدم جدید تجربه‌های منحصربه‌فردی داشته است و می‌تواند آن‌ها را با شما شریک شود. بنابراین این آشنایی تبدیل به فرصتی برای یادگیری می‌شود و از حیث افزایش مهارت در زندگی حائز اهمیت است. در کنار این مسئله، هر چه دوستان و آشنایان‌تان طیف گسترده‌تری را شامل شوند، فرصت‌تان برای آشنا شدن با فرهنگ‌ها، عقاید و نظرهای مختلف بیشتر می‌شود و دایره‌ی افکارتان گسترده‌تر می‌شود.

در کنار این مسائل آشنا شدن با آدم‌های جدید آستانه‌ی تحمل‌مان را، زمانی که در کنار دیگران هستیم و از خلوت خودمان بیرون می‌زنیم، بالا می‌برد. این را نباید فراموش کنیم که ما آدم‌ها اساسا موجوداتی اجتماعی هستیم و برای پیشرفت و دست‌یابی به موفقیت تا حدودی به دیگران وابسته هستیم. بنابراین هر چه بیشتر راجع به مدارا کردن با دیگران تجربه و مهارت داشته باشیم، بهتر از پس زندگی‌مان برخواهیم آمد و اهمیت مسائلی نظیر این است که آشنایی با آدم‌های جدید را در شمار مهم‌ترین مهارت های زندگی قرار می‌دهد.

۸. برای افزایش در زندگی ورزش کردن طی روندی منظم را فراموش نکنید.

خیلی خوب است اگر بتوانیم در هفته حداقل دو تا سه بار ورزش کنیم و فعال باشیم. زمان مشخصی را برای فعالیت‌های ورزشی کنار بگذارید و در همان برنامه‌ریزی و زمان‌بندی که در شمار موارد قبلی اشاره کردم جایی برای این فعالیت‌ها کنار بگذارید. قبل از این کار راجع به این مسئله تصمیم‌گیری کنید که چه زمانی برای ورزش کردن ایده‌آل است؛ فرضا صبح زود که از خواب بیدار می‌شوید، یا عصرها که از سر کار به خانه می‌آیید. اگر هم انگیزه‌ی کافی برای ورزش کردن ندارید، می‌توانید از دوست یا آشنایی بخواهید همراه‌تان باشد؛ این همراهی اوقات بهتری را برای‌تان رقم می‌زند و مشکل انگیزه را حل می‌کند.

ورزش کردن هم از آنجایی که با سلامتی‌مان سروکار دارد، از جنبه‌های مهم مهارت در زندگی است و نباید اهمیت آن را نادیده بگیریم. این نکته را هم مد نظر داشته باشید که برای ورزش کردن صرفا ملزم به رفتن به باشگاه یا دنبال کردن حرفه‌ای ورزشی بخصوص نخواهید بود. نیم ساعت هم که در روز صرف پیاده‌روی کنید خودش نوعی فعالیت ورزشی است و برای روحیه و سلامتی‌تان مفید است. اگر هم به‌دنبال نوع بخصوصی از تمرین‌های ورزشی هستید کمی که در اینترنت جستجو کنید منابع مختلفی راجع به‌شان پیدا خواهید کرد و می‌توانید در همان خانه ورزش کنید.

برای کمک کردن به دیگران منتظر نباشیم تا از درخواست کنند

۹. کار کردن بر روی مهارت‌های مدیریتی و هدایت دیگران

مدیریت و هدایت دیگران از دیگر مهارت های زندگی است که برای پیشرفت و موفقیت ملزم به یادگیری آن خواهیم بود. شاید این جمله به گوش‌تان خورده باشد که مدیران و رهبران خوب، به دنیا می‌آیند و مهارت‌های مرتبط با مدیریت یادگرفتنی نیستند. نمی‌توان انکار کرد که بخشی از مسئله به ماهیت و طبیعت آدم‌ها برمی‌گردد، اما همه چیز محدود به این نمی‌شود. در حال حاضر بیشتر از هر زمانی بر روی مهارت‌های مدیریتی تأکید می‌شود و آموزش آن‌ها صرفا محدود به مدیران آینده نمی‌شود. هر چه بیشتر در این دست مهارت‌ها دانش و تجربه به دست بیاوریم، زندگی شخصی و کاری‌مان بهتر و موفقیت‌آمیزتر خواهد بود.

فرقی نمی‌کند در زندگی چه وظیفه‌ای را به عهده داشته باشید؛ چه پدر یا مادر خانواده باشید، چه به‌تازگی با همسرتان زیر یک سقف رفته باشید یا اساسا هر وظیفه‌ی دیگری که عهده‌دارش شده باشید، با داشتن دانش و مهارت‌های مدیریتی، بهتر و نتیجه‌بخش‌تر خواهد بود. حتی در کشورهای خارجی کلاس‌های آموزشی مرتبط برای کارکنان سازمان‌ها هم برگزار می‌شود؛ در آموزه‌های مدیریتی مباحثی راجع به چگونگی کنار آمدن با دیگران و ایجاد انگیزه برای آن‌ها مطرح می‌شود که برای افزایش بهره‌وری کارکنان هم مفید است. به همین دلایل است که تأکید می‌کنم دانش مدیریتی بخش جدایی‌ناپذیر پیدا کردن مهارت در زندگی است.

۱۰. داشتن رفتاری مؤدبانه و محترمانه با مردم برای افزایش مهارت در زندگی

احتمالا خودتان واقف به اهمیت این مسئله در شمار مهارت های زندگی هستید. با وجود این، توضیح مختصری درباره‌ی آن خواهم داد تا نقطه‌ی مبهمی باقی نماند. منظور از رفتار مؤدبانه یا محترمانه چیست؟ این مسئله جنبه‌های مختلفی را در بر می‌گیرد. به عنوان مثال یکی از جنبه‌ها این است که وقتی به کسی قول می‌دهیم، به آن پایبند باشیم و سعی کنیم چیزی که قولش را داده‌ایم عملی کنیم. در سوی دیگر، اگر بخواهیم شخصیتی خوب، کارآمد و قابل‌اعتماد داشته باشیم، باید از خودمان رفتاری صادقانه نشان بدهیم و به مردم دروغ نگوییم. تنها با پیش گرفتن چنین رویکردی است که می‌توانیم تحسین و احترام دیگران را نسبت به خودمان بر انگیزیم. پس از آنکه به داشتن چنین خصیصه‌هایی شهرت پیدا کردیم، از دیگر افراد عادی متمایز خواهیم شد و ارتباطی که دیگران با ما برقرار می‌کنند، به‌مراتب جدی‌تر و قابل‌اعتناتر خواهد شد. نظر به این مسائل مسیرمان برای پیشرفت و موفقیت هموارتر می‌شود.

احترام گذاشتن به خودمان و دیگران از جنبه‌های مهم مهارت در زندگی است و نه‌تنها زندگی خودمان را بهتر می‌کند، بلکه باعث می‌شود تا الگوهای مناسبی برای دیگر افراد جامعه باشیم.

۱۱. برای کمک کردن به دیگران منتظر نباشیم تا از درخواست کنند

قدم بعدی که برای افزایش مهارت در زندگی باید برداریم این است که در انجام دادن وظایف‌مان ابتکار عمل داشته باشیم. به این معنا که پیش از مطرح شدن درخواست دیگران، کاری را که از ما می‌خواهند برای‌شان انجام بدهیم. وقتی چنین رویکردی پیش می‌گیریم، این پیام را به دیگران منتقل می‌کنیم که وظایف‌مان را صرفا به مسئولیت‌هایی که به ما سپرده شده است محدود نمی‌کنیم؛ و اینکه اگر کاری برای کمک به دیگران از دست‌مان بربیاید، از این مسئولیت‌ها فراتر می‌رویم. به این صورت حسابی که دیگران روی‌مان باز می‌کنند به‌مراتب بهتر خواهد بود و اگر گرفتاری یا مسئله‌ای برای‌مان پیش بیاید، دوستان و آشنایانی خواهیم داشت که کمک‌حال‌مان باشند و تنهای‌مان نگذارند.

با این تفاسیر کمک کردن به دیگران مسئله‌ی مهم دیگری است که برای افزایش مهارت در زندگی باید مورد توجه قرار بدهیم. البته منظور از کمک کردن کار چندان بزرگی نیست؛ همین که بتوانید باری هر چند کوچک از دوش دوست یا آشنایی بردارید کفایت می‌کند؛ در ادامه دو مثال عنوان می‌کنم که شاید برای درک بهتر موضوع مفید واقع شوند: فرض بگیرید همسر یا مادرتان از سر کار به خانه آمده و خریدهای روزانه را در خودرویش گذاشته است. پیش از آنکه از شما بخواهد، خودتان به سراغ وسایل بروید و عهده‌دار آوردن‌شان شوید؛ یا فرض بگیرید در محیط کاری یا سر کلاس درس موضوع یا مبحث بخصوصی وجود دارد که شما مهارت و تجربه‌تان در آن بیشتر است. پیش از آنکه همکار یا هم‌کلاسی‌تان از شما درخواست کند، هر چه از دست‌تان برمی‌آید برای انتقال بهتر پیام به آن‌ها انجام بدهید.

۱۲. در فکر کردن راجع به مسائل زندگی شخصی به فرد دیگری وابسته نباشید

داشتن تفکر انتقادی یکی دیگر از جنبه‌های مهم برای پیدا کردن مهارت در زندگی است. تفکر انتقادی خود به زیرمجموعه‌های دیگری تقسیم‌بندی می‌شود که شاید مهم‌ترین‌شان توانایی تصمیم‌گیری بدون نیاز به نظر دیگران باشد. البته نباید سوءتفاهمی پیش بیاید؛ منظور من این نیست که فرضا با کسانی که از خودمان باهوش‌تر یا باتجربه‌تر هستند به‌کلی مشورت نکنیم. استفاده از تجربه‌های این افراد خیلی هم خوب است. اما درآخر این زندگی شخص شما است و تصمیم‌های مهم و حیاتی، در نهایت باید توسط خودتان گرفته بشوند. این را باید در نظر داشته باشید که هر تصمیمی که می‌گیرید، در نهایت پیامدهایش زندگی شخصی خودتان را تحت‌تأثیر قرار خواهد داد. به همین خاطر است که نباید اجازه بدهیم نقش دیگران از اظهار نظرشان فراتر برود.

به صحبت‌های والدین، دوستان و آشنایان‌تان خوب گوش کنید، اما به خاطر داشته باشید که قرار نیست هر چه می‌گویند بی‌بروبرگرد قبول کنید و انجام بدهید. می‌توانید محترمانه نقطه‌نظرهای خودتان را هم مطرح کنید و آن‌ها را متوجه این مسئله کنید که در نهایت زندگی شخصی شما است و این شمایید که تصمیم‌گیرنده‌ی نهایی خواهید بود.

فقط این نکته را به خاطر داشته باشید که گاهی تصمیم‌گیری‌های ما صرفا زندگی شخصی خودمان را تحت تأثیر قرار نمی‌دهد. زمانی که در چنین مواقعی در موقعیت تصمیم‌گیری قرار می‌گیریم، حتما باید خودمان را جای دیگران بگذاریم و پیامدها و عواقب تصمیم‌‌مان برای آن‌ها را هم خوب بسنجیم.

جمع‌بندی

فراموش نکنید که قرار نیست یک دفعه زندگی را از این رو به آن رو کنید. برداشتن قدم‌های کوچک با صبر و حوصله است که در نهایت اتفاق‌های خوب و بزرگی را در زندگی‌مان رقم می‌زند. با همین مهارت‌های جزئی که در این مطلب اشاره کردم شروع کنید. ورزش کنید، غذای سالم بخورید و با دیگران ارتباط برقرار کنید. طولی نخواهد کشید که تأثیر این‌ها را بر زندگی و سلامت روحی روانی‌تان خواهید دید.

مطالب مرتبط

پاسخها

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *